Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c4e86c6f7124ae14ce9ddc2c86d93b25, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vanki otti selkänsä takaa termospullon ja viskasi vartijan päälle kuumaa öljyä – ei saanut erillistä rangaistusta – Uutisalue

Vanki otti selkänsä takaa termospullon ja viskasi vartijan päälle kuumaa öljyä – ei saanut erillistä rangaistusta

Sonkajärvellä sijaitsevassa Sukevan vankilassa tapahtui syyskuussa 2020 pahoinpitely, jossa uhriksi joutui vanginvartija.

Asia käy ilmi Pohjois-Savon käräjäoikeuden viime viikolla antamasta tuomiosta. Tapahtumien aikaan vartija oli istunut työtuolissa toimistohuoneessa. Kello kävi puoltapäivää. Tekoaikaan 28-vuotias vanki oli saapunut rauhallisen oloisena toimistoon.

Vanki oli yllättäen ottanut selkänsä takaa termospullon ja lähestynyt vartijaa nopeasti.

– Tässäpä tätä, vanki oli vartijan mukaan sanonut heittäessään termospullon sisällön kohti vartijan ylävartaloa.

Termospullossa oli kuumennettua rypsiöljyä. Tuomiolauselmasta ilmenee, että vartija oli ehtinyt tehdä väistöliikkeen ja painunut lattia kohden. Hän ehti kuitenkin saada öljyroiskeita vasempaan käteensä ja ohimoon. Öljyä levisi myös toimiston sohvalle, työpöydälle ja kopiokoneen päälle.

Todistajana kuullun toisen vartijan mukaan vanki oli yrittänyt hyökkäyksen jälkeen paeta, mutta muut vartijat olivat ottaneet hänet kiinni ja vieneet eristykseen.

Lue myös: Vanki heitti vartijan päälle kuumaa öljyä Sukevalla – liitto huolestui vangin­vartijoiden pahoinpitelyistä, joita tapahtuu jopa vapaa-ajalla

Vartija oli istunut kuvassa näkyvällä toimistotuolilla hyökkäyksen aikaan. Pöydällä punainen termospullo, johon vanki laittoi kuumentamansa öljyn.

Vanginvartija oli saanut vammoihinsa heti kylmähoitoa. Lääkärin mukaan vartija oli selvinnyt potentiaalisesta vaaratilanteesta säikähdyksellä.

Öljystä koitui ihoärsytystä aiheuttaneita, määrittämättömiä palovammoja, jotka eivät kuitenkaan vaatineet merkittävää jatkohoitoa. Vartija joutui muutaman päivän sairauslomalle.

Mies ei osannut selittää, miksi juuri hän oli valikoitunut öljyiskun uhriksi. Hänen mukaan vankilassa ei ollut tapahtunut mitään sellaista, joka olisi voinut selittää vangin käytöstä. Vartija piti mahdollisena, että kyseessä oli tilaustyö, jolla vanki olisi voinut kuitata esimerkiksi velkojaan.

Käräjäoikeus katsoi, että vanki oli kuumentanut öljyn kattilassa ennen iskua.

Vanki perusteli tekoaan sillä, ettei vartija ollut hyvässä maineessa vankien keskuudessa ja vartijan ”henkilökohtainen olemus” oli ärsyttänyt häntä. Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Vanki väitti lämmittäneensä öljyä termospullossa yön yli patterin päällä, mutta käräjäoikeus ei pitänyt selitystä uskottavana. Toimiston viereisestä, vankien käytössä olevasta keittiöstä löytyi kattila ja roskiksesta tyhjä rypsiöljypullo. Oikeus katsoi, että vanki oli kuumentanut öljyä liedellä kattilassa.

Vartijan mukaan vanki olisi myös huutanut hänelle ”siviilissä nähdään” ja ”ensi kerralla saat kuumempaa”. Näitä uhkauksia eivät kuitenkaan muut paikalla olleet kuulleet, joten väkivallalla uhkaamista ei oikeuden mukaan voitu näyttää toteen.

Öljyä lainehti ympäriinsä. Vartija ehti tehdä väistöliikkeen, mutta osa roiskeista osui häntä ylävartaloon ja aiheutti lieviä vammoja.

Syyttäjä vaati vangille rangaistusta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Käräjäoikeus katsoi, ettei vangin menettelyn voitu näyttää johtuneen vartijan virkatoimesta ja virkatoimeen liittyvästä kostosta. Syyte hylättiin.

Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen sijaan vangin katsottiin syyllistyneen vartijan pahoinpitelyyn. Seurauksia voi luonnehtia lieviksi, sillä vanki ei saanut teosta korvaustenmaksun lisäksi erillistä rangaistusta.

Vanki oli viime vuoden maaliskuussa tuomittu yhdeksän kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi, että päällä oleva vankeustuomio oli riittävä seuraamus myös vartijan pahoinpitelystä.

Hänet määrättiin korvaamaan vartijalle 850 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Lisäksi hän joutuu korvaamaan noin 1 500 euroa oikeudenkäynti- ja asianajokuluja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Vankilavirkailijain liitto kritisoi tiedotteessa vangin saamaa tuomiota. Tuomiota kuvaillaan ”oikeustajun vastaiseksi”.

– Vartija joutui vangin toimesta väkivallan teon kohteeksi. Vanki heitti kuumaa öljyä kyseisen vartijan päälle, tarkoituksenaan aiheuttaa vakavat vammat virkamiehelle. Kyseessä oli kuitenkin täysin suunniteltu teko virkamiestä kohtaan, mistä kertoo termospulloon tarkoituksella kuumennettu öljy. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi vangin pahoinpitelyyn, mutta aikaisempi yhdeksän kuukauden mittainen rangaistus oli riittävä seuraamus vartijan pahoinpitelystä

– Liitto tuomitsee jyrkästi käräjäoikeuden tuomion, pahoinpitelystä olisi pitänyt tuomita vanki uuteen rangaistukseen virkamieheen kohdistuneesta vakavasta väkivallan teosta, eikä yhdistää rangaistuksia.

Asiasta uutisoineen Savon Sanomien mukaan sama vanki on myös vuosia aiemmin syyllistynyt väkivallantekoihin vankilassa. Joensuun Pyhäselän vankilassa ollessaan hän oli pahoinpidellyt itselleen entuudestaan tuntematonta vankia pistolapiolla.

Kyse voi olla ilmiöstä, jossa rikollisjengeihin kuuluvat vangit tilaavat toisiin vankeihin tai vanginvartijoihin kohdistuvia pahoinpitelyitä.

Lue myös: Punamustiin pukeutunut vanki pahoinpiteli vartijan kesken aamupalan – kiistää yhteyden United Brotherhoodiin

Source Link is.fi