Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0eb74e7cdb4606d0fccfbeda2ecbbdbb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vasemmistoliitto äänesti Natosta – tällainen on puolueen uusi kanta – Uutisalue

Vasemmistoliitto äänesti Natosta – tällainen on puolueen uusi kanta

Vasemmistoliitto on tänään sunnuntaina puoluekokouksessa Porissa linjannut uuden kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Puoluekokous päätti pitäytyä puoluehallituksen pohjaesityksessä.

Kokouksessa tehtiin tavoiteohjelman Nato-linjaan kaksi kriittisempää muutosehdotusta. Näistä jyrkempi muotoilu kannatti muun muassa sitä, että puolueen kielteinen kanta Natoon säilyisi tavoiteohjelmassa ja puoluejohto velvoitetaan toimiin, jotta Suomi pysyy liittoutumattomana.

Lievempi muutosehdotus voitti äänin 173 – 68. Lopulta puoluekokous päätti toisessa äänestyksessä pitäytyä pohjaesityksessä.

Keskustelu aiheesta on ollut puolueelle pitkä ja vaikea, sillä kysymys Nato-jäsenyydestä jakaa vasemmistoliittoa rajusti.

Lue lisää: Vasemmistoliiton piirijohtajat odottavat puoluekokoukselta ”rapsakkaa” keskustelua Natosta – ”Kriittistä puhetta pitää myös sietää”

Vanhan tavoiteohjelman mukaan vasemmistoliitto vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Uudessa ohjelmassa ei kuitenkaan oteta kantaa Naton puolesta tai sitä vastaan.

Sen sijaan ohjelmassa otetaan kantaa siihen, millaista Nato-Suomea vasemmistoliitto toivoo ja millaisena se tahtoo nähdä puolustusliiton roolin tulevaisuudessa.

– Vasemmistoliitto katsoo, että Suomen turvallisuus edellyttää sellaista kansainvälistä yhteistyötä, joka vähentää Suomeen kohdistuvaa sotilaallisen hyökkäyksen ja sotilaallisen painostuksen uhkaa, ohjelmassa todetaan.

Siinä muistutetaan, että Nato-jäsenyys on suuri muutos Suomen ulkopolitiikan linjaan, ja se myös lisää poliittisia ja sotilaallisia jännitteitä.

Ohjelman mukaan Suomen eduskunta on kuitenkin päättänyt hakeutua Naton jäseneksi nostaakseen kynnystä hyökätä Suomeen.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen tulee korostaa, että jäsenyys Natossa tulee olemaan puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.

– Vasemmistoliitto vastustaa Naton käyttämistä suurvaltapolitiikan välineenä ja jäsenmaiden kytkemistä ydinaseriisunnan vaikeuttamiseen. Vasemmistoliitto pitää tärkeänä, että Nato keskittyy jatkossa ainoastaan jäsenmaidensa alueellisen koskemattomuuden puolustamiseen.

Nato ei myöskään saa puolueen mukaan määrätä jäsenmaidensa ulkopolitiikasta, eikä Suomen pidä hyväksyä minkäänlaista Naton tai muulta taholta tulevaa painostusta tai kaupankäyntiä jäsenyyteen liittyen.

Nato-jäsenyyden hakemisen ja todennäköisen Nato-jäsenyyden jälkeenkin on vasemmistoliiton mukaan erittäin tärkeä pitää huolta siitä, että Suomi säilyttää liikkumatilansa omaehtoiselle yhteisen kansainvälisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien ulkopolitiikalleen.

Source Link is.fi