Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4baa775af19d6ae7f143c9274c9ea7bb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vastaamon tietomurrosta epäiltyä Aleksanteri Kivimäkeä vastaan nostettiin syyte törkeästä kiristyksestä – katso suora lähetys kello 10 – Uutisalue

Vastaamon tietomurrosta epäiltyä Aleksanteri Kivimäkeä vastaan nostettiin syyte törkeästä kiristyksestä – katso suora lähetys kello 10

Syyttäjät nostivat tänä aamuna syytteet psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta ja siihen liittyvästä kiristyksestä.

Yle lähettää syyttäjälaitoksen tiedotustilaisuuden syytteistä suorana.

Syyttäjä on nostanut syytteen Vastaamon tietomurtojutussa. Tutkintavankeudessa istuva Aleksanteri Kivimäki sai syytteen ainakin törkeästä kiristyksestä.

Epäilty on aiemmin käyttänyt nimeä Julius Kivimäki. Esitutkinnassa häntä epäiltiin myös ainakin törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden diaaritiedoista ilmenee vain päärikosnimike. On erittäin todennäköistä, että syyte on nostettu myös ainakin törkeästä tietomurrosta.

Syyttäjälaitos tiedottaa asiasta kello 10. Yle lähettää tilaisuuden suorana tässä jutussa.

Kivimäki on esitutkinnan aikana kertonut kiistävänsä epäilyt.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on jo aiemmin tiedottanut, että Vastaamo-kokonaisuuden tuomioistuinkäsittely tullaan järjestämään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan asiakokonaisuus on poikkeuksellinen niin sisältönsä kuin mittakaavansa suhteen.

Käsittely vaatii käräjäoikeudelta erityisiä toimenpiteitä, jotta syytteet saadaan käsitellyksi lain mukaisessa määräajassa. Käräjäoikeus on arvioinut, että pääkäsittely kestänee 3–4 kuukautta.

Poikkeuksellisen laaja rikosjuttu

Tietomurron uhriksi joutui yli 33 000 Vastaamon asiakasta, joiden terapiaistuntojen muistiinpanot tietomurtaja julkaisi internetissä. Heistä yli 20 000 teki rikosilmoituksen.

Asianomistajista viitisensataa on ilmoittanut ennakkoon, että he haluavat osallistua mahdolliseen pääkäsittelyyn.

Vastaamon tietomurto tuli julki lokakuussa 2020, kun tietomurtaja alkoi kiristää ensin Vastaamoa ja sitten yksittäisiä asiakkaita. Lopulta tietovuotaja julkisti koko varastamansa potilastietokannan Tor-verkossa.

Pitkän esitutkinnan päätteeksi poliisi pääsi epäilemänsä tekijän jäljille. Helmikuussa 2023 Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa ja luovutettiin Suomeen.

Kivimäki vangittiin helmikuun lopulla todennäköisin syin epäiltynä muun muassa törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Suomen pahimmassa tietomurrossa kymmenientuhansien ihmisten potilastietoja vuodettiin verkkoon psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmästä. Uutispodcastissa rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen avaa Aleksanteri Kivimäen taustoja.

Source Link yle.fi