Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7a6bbba5ffd8bfba630685d2ceea541b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäläinen sukellusvene yllätti Jarin keskellä Suomenlahtea – ”Väistin takaviistoon” – Uutisalue

Venäläinen sukellusvene yllätti Jarin keskellä Suomenlahtea – ”Väistin takaviistoon”

Jari Koskisen purjehdusretki Tallinnasta takaisin kotiin Espooseen sai jännittävän käänteen sunnuntaina 28. toukokuuta kello 11.10, kun eteen porhalsi yllättäen sukellusvene.

Ulkonäöstä ja lipusta päätellen kyseessä oli Venäjän merivoimien sukellusvene. Sen päällä nimittäin liehui Venäjän merivoimien valkopohjainen lippu, jossa on sininen vinoristi.

– Videokamerallani näin, että laivassa on selkeästi Andrein risti, josta Venäjän laivaston tunnistaa, Koskinen kuvailee Ilta-Sanomille.

Koskinen kertoo, että merellä pitää havainnoida tarkasti reittijakojärjestelmää kulkevia laivoja ja väistää niitä.

– Yllättäen näin laatikon ja tornin, ja tajusin, että kyseessä on sukellusvene. Kohtasimme aika läheltä. Olimme varmaan sadan tai parinsadan metrin päässä. Ajattelin, etten mene eteen, joten väistin sukellusvenettä hieman takaviistoon, Koskinen kertaa tapahtumia.

Jari Koskisen ottamassa kuvassa näkyy selkeästi sukellusvene ja zoomatessa siitä erottuu myös lippu.

Reittijakojärjestelmää voisi kuvata meren moottoritieksi. Karttaan on merkitty valtatien oikea ja vasen reuna, joita laivat käyttävät kuin moottoriteitä. Koskisen mukaan sukellusvene tuli vastaan kuin mikä vain rahtialus.

– Se tuli itäsuunnasta ja meni suurin piirtein rahtialuksen vauhtia, eli arviolta 15 solmua tunnissa.

Koskinen ei ole ennen törmännyt vastaavaan eikä tiedä muita, jotka olisivat nähneet Itämerellä sukellusvenettä, vaikka Venäjä liikuttelee niitä myös Suomenlahden kautta.

– Joskus joku on epäillyt nähneensä sukellusveneen tai on saattanut päätellä, että veneen alla olisi voinut olla sellainen. Mutten tiedä muita, jotka olisivat varmasti nähneet, Koskinen pohtii.

Hän epäilee, että sukellusvene on voitu nähdä myös ohikulkevasta matkustaja­laivasta samoihin aikoihin.

Merellä on ollut muutenkin kuhinaa. Naton sota-aluksia kävi toukokuun aikana Itämerellä useaan otteeseen.

Koskisen mukaan sukellusveneessä ei ollut AIS-lähetintä. AIS-järjestelmän avulla merenkulkijat lähettävät toisilleen sijaintejaan, tunnistustietoja, suuntaa ja nopeutta. AIS-järjestelmän avulla vältetään yhteentörmäyksiä merellä ja toisaalta järjestelmällä voi myös tarkkailla ja jäljittää.

IMO:n eli Kansainvälisen merenkulkujärjestön SOLAS-määräysten mukaan AIS-järjestelmä pitää asentaa kansainvälisessä liikenteessä kaikkiin matkustaja­laivoihin koosta riippumatta ja laivoihin, joiden bruttovetoisuus on vähintään 300 GT.

Koskinen kertoo, että Tallinnaan mennessä oli oikea hernerokkasumu.

– Onneksi emme silloin kohdanneet.

Venäläiset sukellusveneet ovat herättäneet huomiota ennenkin. Näin kävi varsinkin sen jälkeen, kun sotilaallinen aktiivisuus kasvoi Itämerellä Venäjän vallattua Ukrainalta Krimin vuonna 2014. Sukellusveneitä on bongattu pinta-ajossa risteilylaivojen kannelta, mutta erilaiset sukellusvene-epäilyt ovat aika ajoin työllistäneet myös Itämeren rantavaltioiden asevoimia.

Lue lisää: Venäjältä kuuluu mystinen signaali – kukaan ei tiedä, mistä on kyse: ”74 27 99 14. Boris, Roman, Olga…”

Lue lisää: Venäläinen sukellusvene pilasi taksikuskin hienon luontokuvan

Source Link is.fi