Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_999edfa3918b31729062f45fa5949251, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Veronmaksajat: Arvonlisäveron korotus tuntuu kaikkien kukkarossa – Uutisalue

Veronmaksajat: Arvonlisäveron korotus tuntuu kaikkien kukkarossa

Lehtitietojen mukaan yleisen arvonlisäveron nosto tietäisi valtiolle noin miljardin euron lisätuloja.

Teemu Lehtinen. Taustalla lukee "vero".

Teemu Lehtisen mukaan yleisen ALV:n korotus osuu kaikkiin suomalaisiin. Kuva: Lauri Karo / Yle

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on yllättynyt hallituksen päätöksestä korottaa yleistä arvonlisäveroa (ALV) 1,5 prosenttiyksiköllä.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että yleinen ALV-kanta nousee 25,5 prosenttiin viimeistään vuodenvaihteessa. Lehden mukaan korotus toisi valtion kirstuun noin miljardin euron tuotot.

Veronmaksajain Lehtinen arvioi tuoreeltaan, että päätös nostaa tuntuvasti kuluttajien kustannuksia. Hän pitää silti oikeana ratkaisuna suunnata korotus ALV:n yleiseen, useimpia tavaroita ja palveluita koskevaan verokantaan.

– Jos jotain ALV:tä nostetaan, niin mielestäni se on ihan oikein. En olisi itsekään pitänyt tässä vaiheessa mitenkään perusteltuna nostaa alempaa, 14 prosentin verokantaa.

Ruoalla eri arvonlisävero

Lehtinen muistuttaa, että hallituksen jo aiemmin tekemät päätökset nostavat lääkkeiden, kirjojen, elokuvalippujen ja liikuntapalveluiden arvonlisäverojen prosentteja 10:stä 14:ään ensi vuoden alussa.

Tällä hetkellä alennettu 14 prosentin ALV-kanta koskee elintarvikkeita, rehuja sekä ravintola- ja ateriapalveluja. Alennettuun 10 prosentin ALV-kantaan luetaan muun muassa sanoma- ja aikakauslehdet sekä majoituspalvelut.

Lehtinen näkee, että yleisen ALV:n korotus osuu kaikkiin: mitä enemmän kulutat, sitä enemmän maksat.

– Usein sanotaan, että kulutusverojen korotukset painottuvat pienituloisiin, mutta minusta on kuitenkin niin, että kyllä se hyvin kattavaa on. Tämä menee hyvin laajasti kulutukseen.

Suomesta tulisi EU:n toiseksi kovin arvonlisäverottaja

Uusimpien tietojen perusteella EU-maista Suomea korkeampi yleinen ALV jäisi vain Unkariin, missä se on 27 prosenttia. Esimerkiksi naapurimaiden Ruotsin ja Tanskan vastaava prosentti on 25.

Hallitus jatkaa parhaillaan kehysriihen neuvotteluja kolmen miljardin euron menoleikkauksista ja veronkiristyksistä. Yle seuraa neuvottelujen etenemistä.

Source Link yle.fi