Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cb5cda6ec0c19228bbbd7f7f27b5fc93, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vuoden isä innostui tyttäriensä harrastuksesta ja kilpailee nyt muodostelmaluistelussa – ”Tuumattiin, että näyttääpä kivalta ja helpolta” – Uutisalue

Vuoden isä innostui tyttäriensä harrastuksesta ja kilpailee nyt muodostelmaluistelussa – ”Tuumattiin, että näyttääpä kivalta ja helpolta”

Jäähallikeskittymä Seinäjoen Joupissa on ollut Janne Saarelalle ja hänen perheelleen kuin toinen koti.

Kuusihenkisen Saarelan perheen kotipihassa Seinäjoella on kolme autoa ja mopoauto.

Tämä ei ole tavatonta maakuntakeskuksessa, jossa joukkoliikenne kulkee vain harvakseltaan.

Menopelejä tarvitaan ja rahaa palaa sähköön ja polttoaineisiin, koska kotoa jäähallille kurvataan viikon aikana lukuisia kertoja.

Aktiivinen ja myös lasten kanssa yhteinen harrastustoiminta onkin yksi syy siihen, että Janne Saarela palkittiin Vuoden isänä.

Toinen peruste löytyy sukupuolinormien haastamisesta. Saarela on yksi miesten muodostelmaluistelujoukkue Riverbullsin eli tuttavallisesti Jokisonnien perustajista.

Seinäjokelainen Riverbulls kisaa aikuisten sarjassa, ja vastassa on pääasiassa naisten joukkueita. Niissäkin kilpailee jonkin verran yksittäisiä miehiä.

Miesten muodostelmaluistelujoukkue rikkoo edelleen raja-aitoja ja samalla vanhentuneitakin käsityksiä siitä, kuka voi harrastaa naisvaltaista lajia.

Tällä hetkellä isä jakaa luisteluharrastuksen kahden tyttärensä, Maijan, 15, ja Kaisan, 18, kanssa.

Janne Saarela ja tytär Maija Saarela keskustelevat kaukalon reunalla.

Janne Saarelalla ja Maijalla on yhteinen harrastus. Harjoituksissa on mukana aina yksi vanhempi, joka toimii samalla ensiapuvastaavana. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Milja, 12, ja Veera, 20, ovat jo jättäneet lajin. Äiti Anu Saarela toimi aiemmin pitkään joukkueenjohtajana.

Janne Saarela on lajissaan harvinaisuus. Riverbulls on tiettävästi tällä hetkellä ainoa kokonaan miehistä koostuva ja kilpaileva muodostelmaluistelujoukkue ainakin Suomessa, jollei koko maailmassa.

Toinenkin joukkue on ollut hetken pystyssä Helsingissä, mutta se on Saarelan mukaan jäänyt määrittelemättömälle tauolle.

– Jossakin muuallakin on yritystä ollut, mutta siinä uskossa me olemme, että ainoita ollaan.

Vielä kun koko Saarelan perhe harrasti luistelua, ei aikaa kodin ja hallin ulkopuolella juuri ehditty viettää.

”Välillä kavereiden kanssa naureskellaan”

Valtakunnallinen palkinto ja tunnustus isyydessä ansioitumisesta lämmittää seinäjokelaisisän mieltä, mutta aidoin ja tärkein palaute tulee omalta perheeltä.

Janne Saarela pohtii virnuillen, mahtavatkohan lapset selän takana välillä naureskella isän touhuille, vaikka kasvotusten kannustetaan ja kehutaan.

Aivan hakoteillä hän ei ole. Jo kotoa pois muuttanut Veera todistaa ajatuksen osittain oikeaksi.

Isän harrastus herättää välillä hilpeyttä tyttärissä, mutta sitäkin aina ”kaikella rakkaudella”. Video: Pasi Takkunen / Yle.

Tytöt innostuvat kehumaan isäänsä lähes kilvan: tämä on ihana, paras, huumorintajuinen, kannustava, osallistuva ja menevä isä, jonka kanssa voi jutella melkein mistä vain ja erityisesti omista harrastuksista.

Janne Saarela on kommenteista otettu.

– Kiitoksia ja kehuja ei aina ehkä muista itsekään arjessa antaa. Oli komeaa kuulla, mitä lapset ajattelevat.

Vuoden isä -palkinnolla on tarkoitus nostaa myös aktiivisen isyyden merkitystä.

Saarela pohtii, että hänen kohdallaan se tarkoittaa varmaankin osallistumista: kannustamista, kustantamista ja kuljettamista. Kolmen koon sääntö ajaa perhettä konkreettisesti paikasta toiseen edelleen.

”Yhdessä tekemistä ja olemista, ja yhteisistä asioista nauttimista. Ei sen elämän juurikaan sen monimutkaisempaa tarvitse olla.” – Janne Saarela

Saarela sanoo kertovansa ylpeydellä, että hän on nimenomaan neljän tytön isä. Tytärten kasvattaminen on ollut mielenkiintoista ja palkitsevaa, kun kaikki ovat onnistuneet löytämään omat polkunsa.

Ilman lapsia oma harrastus olisi saattanut jäädä kokonaan kokeilematta.

Janne Saarela muodostelmassa jäällä. Levittää käsiään.

Jokisonnit valmistautuvat parhaillaan kauden ensiesitykseen ja uuteen kisakauteen. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Ei se niin helppoa ollutkaan

Janne Saarela sitoo jalkoihinsa mustia taitoluistimia.

Harjoitushallin pukuhuone täyttyy hersyvästä herjanheitosta, kun Saarelan joukkuekaverit Riverbulls -tiimistä yrittävät arvuutella, miksi häntä ja samalla koko muodostelmaluistelujoukkuetta oikein kuvataan.

Oikeaa syytä, eli Valtioneuvoston jakamaa tunnustusta, Saarela ei voinut vielä viime viikolla paljastaa.

Janne Saarelan mielestä muodostelmaluistelu on ihan kunnon sporttia. Tällä hetkellä joukkueessa luistelee 14 miestä. Videon kuvaus: Birgitta Vuorela / Yle, editointi: Pasi Takkunen / Yle.

Seinäjokelaisisät perustivat joukkueen hetken mielijohteesta vuonna 2014.

Saarela oli istunut kaverinsa, toisen isän, kanssa katsomossa lasten luistelutreenien aikana.

– Tuumattiin siinä, että näyttääpä kivalta ja helpolta. Heitin ilmaan, että lähdetäänkö kokeilemaan itsekin.

Tyttöjen valmentaja oli heti mukana ja lupasi järjestää muodostelmaluistelun lyhytkurssin, kun miehet saavat kymmenen kiinnostunutta kasaan.

Sillä tiellä pohjalaiset Jokisonnit ovat edelleen, vaikka alkuperäinen ajatus lajin helppoudesta karisikin heti alkumetreillä kaukalossa.

Janne Saarela istuu jäähallin katsomossa ja katsoo suoraan kameraan. Etualalla kaiteita epätarkkana.

Janne Saarelan mielestä muodostelmaluistelu on ihan tavallinen urheilulaji, jota ei tarvitse erikseen puolustella. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Saarela ei selittele valintojaan

Muodostelmassa luistelevat aikamiehet keräävät kisareissuillaan ja muutenkin pääasiassa positiivista ja jatkamaan kannustavaa palautetta.

Kuittailevaakin kommenttia on kuitenkin vastaan tullut.

– On tuolla aikojen saatossa tutuja ja sukkahousuja tarjottu päälle, mutta olen todennut aina, että tervetuloa koittamaan, mitä se on. Aika harva on kuitenkaan tullut – ei ole varmaan ollut aikaa, Janne Saarela virnuilee.

Tällä hetkellä Jokisonneja valmentaa ensimmäistä kauttaan Eveliina Haapala. Saarela sanoo hymyillen, että Haapala sai valmennettavakseen lapset ja lapsenmieliset, eli tulokasjoukkueet ja miehet.

– Tulokasjoukkueessa on esikoulu- ja alakouluikäisiä. Haapala on todennut, että aika samalla lailla asiat pitää kertoa heille kuin meille, Saarela nauraa.

”Hämärästi muistan Janne Saarelan, joka ei taitoluistellut. Tuskin olisin ainakaan tuolla luistelemassa ilman lapsia.”

Ennen kaikkea yhteinen harrastus lasten kanssa antaa Janne Saarelalle näkemystä ja läsnäoloa.

Muodostelmaluisteluharrastustaan hän ei ole joutunut selittelemään, eikä selittele.

Aktiivinen isä käyttää lasten kasvatuksessa hyödykseen myös ne kuuluisat ajomatkat.

– Siinäkin ehtii vaihtaa hyvin kuulumisia, Saarela hymyilee.

Source Link yle.fi