Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f3e3492a29c3415e513b69e60dc1d9e7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ydinjoukko on aina valmiina, kun käsky käy – pujottelukauden avaus Levillä toteutuu satojen vapaaehtoisten voimin – Uutisalue

Ydinjoukko on aina valmiina, kun käsky käy – pujottelukauden avaus Levillä toteutuu satojen vapaaehtoisten voimin

Alppihiihdon Levin maailmancupissa on nuoriakin talkoolaisia: alppikouluista on mukana yhteensä 60–70 nuorta, ja nuoria aikuisia tulee alppiseuroista. Päästäkseen vapaaehtoistyöntekijäksi Levin maailmancupiin vaaditaan 16 vuoden ikää.

Kaikkiaan yli 300 vapaaehtoistyöntekijän joukko takaa maailmancupviikonlopun onnistuneen läpiviemisen. Suurin osa vapaaehtoisista löytyy Tahkon, Rukan ja Levin alppikouluista sekä alppiseuroista ympäri maan.

Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi rinnetyöntekijöinä, lipunmyyjinä, järjestysmiehinä, lääkintähenkilöinä, liikenteenohjaajina tai toimistotyöntekijöinä.

Suurin osa vapaaehtoisista oli tänä vuonna selvillä ennätysaikaisin jo elokuun lopussa.

Vapaaehtoispäällikkö Jaana Karhila on pitänyt vapaaehtoistyön lankoja käsissään kymmenen vuotta.

– Suurin osa vapaaehtoisista tulee muualta, koska kylän pitää pyöriä. Ihmiset, jotka täällä asuvat, ovat töissä maailmancupviikonloppuna.

Vihreään toppatakkiin ja mustaan pipoon pukeutunut nainen seisoo gondolihissivaunujen edessä.

Kokeneena vapaaehtoispäällikkönä Jaana Karhila osaa töiden delegoinnin ja kokonaisuuden hallinnan. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Karhilan toiveissa on saada talkootyöhön lisää ensikertalaisia mukaan, jotta ikääntyvä talkooporukka saisi jatkajia. Hän sanoo kiinnostuksen talkootyöhön vähentyneen.

– Maailmancupiin talkoolaisten löytäminen on helppoa, koska sinne ihmiset haluavat tulla. Pienimpiin kisoihin talkooporukan kasaaminen on kinkkisempää.

Karhila toimii kilpailunjohtajana Levillä järjestettävissä pienemmissä kilpailuissa.

Talkoolaisissa paljon konkareita

Moni vapaaehtoinen tulee kuitenkin Levin maailmancupiin ja tuttuihin työtehtäviin vuodesta toiseen.

Sipoolaislähtöinen leviläinen Sami Siira vastaa nykyisessä ratatyöntekijän tehtävässään siitä, että rinteessä on oikeantyyppisiä työkaluja ja tarvikkeita sekä riittävästi yhteydenpitovälineitä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Levin maailmancupissa rinnetyöntekijöiden joukossa on toistakymmentä talkoolaista, jotka ovat valmiita lähtemään nopeasti mihin tahansa, kun käsky käy.

Rataryhmän ydinporukka aloittaa työt Levillä noin viikkoa aikaisemmin. Kisaviikonloppua kohden rataryhmän koko kasvaa kolmeenkymmeneen työntekijään.

– Kaiken kaikkiaan rinteessä työskentelee noin 170 henkilöä monenlaisissa tehtävissä kisaviikonlopun aikana, Siira sanoo.

Mustaan takkiin pukeutunut mies seisoo laskettelurinteen juurella, taustalla rinteen kunnostukseen käytetty punainen lumikissa-kone.

Ratatyöntekijä Sami Siira kertoo, että hänen osaltaan Levin maailmancup on yhden viikon puristus joka vuosi. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Levin alppikisojen vapaaehtoisten vakioporukkaan kuuluva Martti Lahti pystyy lyhyellä varoitusajalla hyppäämään moneen tehtävään. Hän on tehnyt talkootyötä alppikisoissa lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

– Näin eläkeläiselle se on mieluista ajankulua ja hyvää syytä ulkoilla hyvien kaverien kanssa, hän sanoo.

Lahden mielestä vapaaehtoisten edustamille seuroille maksettava korvaus on tehtyyn työhön nähden pieni.

– Täällä saa tietenkin majoituksen ja ruoat, mutta ei edes matkakuluja, vaikka kertyy useita satoja ajokilometrejä, Lahti sanoo.

Laskettelurinteen alla siniseen takkiin ja mustaan pipoon sonnustautunut viiksekäs mies katsoo kameraan.

Martti Lahti on asunut vakituisesti Levillä yksitoista vuotta, mutta hän viettää suuren osan kesästä toisessa kodissaan Hyvinkäällä. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Vapaaehtoiset työskentelevät majoitus- ja ruokapalkalla

Jaana Karhila kertoo, että Levin maailmancupissa järjestettyä majoitusta tarvitsee noin kolmasosa vapaaehtoistyöntekijöistä.

– Osalla on omat majoitukset täällä. Etsimme majoituksen noin 120 henkilölle, Karhila sanoo.

Majoitustarpeen pituus riippuu työtehtävästä. Viikon verran töissä oleva ydinjoukko tarvitsee majoituksen sunnuntaista seuraavan viikon maanantaihin.

– Suurin osa majoituksista ajoittuu perjantaista sunnuntaihin tai perjantaista maanantaihin.

Vapaaehtoisten ruokahuolto pyörii päivittäin Gondoli-rakennuksen vieressä olevassa isossa teltassa. Siellä tarjotaan kisaviikonloppuna aamiainen, lounas ja kisan jälkeen rinnettä kunnostamaan jääville työntekijöille vielä toinenkin ruoka.

– Koko viikon töissä olevat mökkimajoittujat järjestävät itse aamiaisen, mutta lounas on tarjolla Gondoli-rakennuksessa.

Sunnuntai-iltana järjestettävään päätösjuhlaan kuuluu ruokaa ja palkintojenjakoa.

– Valitettavasti kaikki eivät pääse siihen osallistumaan, koska monilla muualta tulleilla on työpäivä maanantaina.

Ilmasta kuvattu laskettelurinne jossa lumityökoneita töissä.

Levin maailmancupin kisarinteen kunnostustyöt olivat vauhdissa jo lokakuun loppupuolella. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Jaana Karhila organisoi vapaaehtoistyöntekijät myös Levillä järjestettäviin FIS-kisoihin.

– Niihin on vaikeampaa löytää talkoolaisia, koska ihmiset eivät halua tehdä vapaaehtoistyötä niin paljon kuin ennen vanhaan.

Pienempiin kisoihin tarvitaan esimerkiksi porttituomareita. Myös porttihuoltoon, starttiin ja maalialueelle tarvitaan talkoolaisia.

Karhila kertoo FIS-kisojen pyörivän noin kolmenkymmenen henkilön voimin.

– Minulla on sellainen oma ydinjoukko, jotka ovat kiertäneet vuosikymmeniä minun kanssa ulkomaita myöten.

Levillä järjestettiin alppihiihdon maailmancupkisat ensimmäistä kertaa vuonna 2004.

Hyvä porukka on Sami Siiralle yksi iso syy tulla Levin maailmancupiin talkootöihin.

– Meillä on vuodesta toiseen täällä sama porukka, tunnemme toisemme hyvin, ja meillä on hyvä yhteishenki.

Source Link yle.fi