Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aecfc4a92f175d32aa7a2308e2f882f3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhdeksän varusmiestä oli hukkua tasokokeessa – kaikuluotaus paljasti tärkeitä yksityiskohtia paikasta – Uutisalue

Yhdeksän varusmiestä oli hukkua tasokokeessa – kaikuluotaus paljasti tärkeitä yksityiskohtia paikasta

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimuksissa selvisi, että turmapaikka oli lähes kaksi metriä syvä. Lisäksi merenpohjassa oli metri mutaa.

Strand vid Dragsviksfjärden i Ekenäs.

Varusmiehet hyvppäsivät kuljetusveneestä Dragsvikin lahteen. Noin 20 metrin päässä ollut alue merkittiin valkoisilla kanistereilla. Kuva: Olycksutredningscentralen Otkes

Yhdeksän varusmiestä oli vaarassa hukkua tiistaina 10. lokakuuta Uudenmaan prikaatin tasokokeessa Tammisaaren Dragsvikissä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on nyt tutkinut turmapaikan sekä alueella sijaitsevan merenpohjan. Osana tutkintaa Otkes selvitti merenpohjan muotoa ja ominaisuuksia viistokaikuluotaamalla sekä kokeilemalla tangolla.

Saatujen tietojen perusteella vesialueesta laadittiin karttakuva syvyyskäyrineen.

– Veteen jäi onnettomuuden yhteydessä kaksi rynnäkkökivääriä. Niiden paikan perusteella tiedetään todennäköinen alue, johon varusmiehet hyppäsivät, kertoo Otkes tiedotteessaan.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että veden syvyys turma-alueella oli vähintään 1,8 metriä. Tämän lisäksi merenpohjassa on noin metri mutaa.

– Rannan tuntumassa pohja on kulkukelpoista soraa, mutta noin 15 metrin päässä pohja muuttuu upottavaksi mudaksi ja vesi on liian syvää tämänkaltaiseen veneestä poistumiseen, sanoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen Otkesin tiedotteessa.

Tasokoe oli siirretty uuteen paikkaan

Varusmiehet olivat suorittamassa rannikkojääkärien tasokoetta Dragsvikin varuskunnassa, kun he joutuivat syvemmän veden varaan kuin oli tarkoitus. Yksi varusmiehistä toimitettiin elvytyksen jälkeen jatkohoitoon sairaalaan.

Kyseinen harjoitus on aikaisempina vuosina päättynyt loivaan kovapohjaiseen rantaan.

Viime keväänä harjoitus siirrettiin uuteen paikkaan, josta paluu varuskuntaan oli helpompi.

Onnettomuuteen johtaneessa syksyn harjoituksessa paikka oli sama kuin keväällä.

Tutkinta jatkuu nyt muun muassa kuulemisilla sekä asiakirja-aineistoon ja varusteisiin perehtymisellä.

Onnettomuuskeskuksen tutkinnan odotetaan valmistuvan kevättalvella 2024.

Lisäksi poliisi tekee omaa tutkintaansa onnettomuudesta. Tällä hetkellä tapahtunutta tutkitaan palvelusrikoksena, törkeänä vamman tuottamuksena ja vaaran aiheuttamisena.

Source Link yle.fi