Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b98f501743e57673df1d6511e0db39a5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Itsetyydytystä donitsilla ja sheikkeriin virtsaamista sovituskopissa – häiriökäyttäytyminen kaupoissa on lisääntynyt – Uutisalue

Itsetyydytystä donitsilla ja sheikkeriin virtsaamista sovituskopissa – häiriökäyttäytyminen kaupoissa on lisääntynyt

Häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt viime vuosina kaikenlaisissa myymälöissä. Näin kertoo kaupan turvallisuuden johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb Kaupan liitosta.

– Nykyään tapahtuu paljon asioita, joita vuosikymmen sitten ei olisi voinut kuvitella.

Juurisyynä Kuljukka-Rabb pitää yleistä asennemuutosta toisia ihmisiä, muiden omaisuutta sekä julkista käyttäytymistä kohtaan.

– Pahan olon purkamista missä vaan pidetään oikeutettuna, samoin kuin kaupassa myytävien tuotteiden ja kiinteistön tuhoamista.

Kuljukka-Rabbin mukaan jotkut hakevat häiriökäyttäytymisellä jännitystä ja kokemuksia. Häiriötekoja ja jopa rikoksia jaetaan joskus myös sosiaalisessa mediassa.

– Hankalimpia tilanteita varten haluamme Kaupan liitolla kiirehtiä lakia yrityslähestymiskiellosta Suomeen, Kuljukka-Rabb lisää.

Yrityslähestymiskiellolla tarkoitetaan lainvoimaista porttikieltoa häiritsevästi käyttäytyneille asiakkaille. Kielto toisi henkilökunnalle turvaa ääritapauksissa, kuten väkivaltaisia asiakkaita vastaan.

Kaupan liiton Terhi Kuljukka-Rabb kertoo, kuinka vaatekaupat voivat ehkäistä häiriökäytöstä.

Kaupan liitto julkaisi vuonna vuonna 2021 oppaan ja verkkokurssin, joissa annetaan vinkkejä siihen, miten asiakkaan häiriökäytökseen voi puuttua.

Epätoivottua huomiota ja alastomuutta

Kysyimme häiriökäytökseen liittyvistä tapauksista Turun keskustan vaateliikkestä. Myyjät ja päälliköt kommentoivat asiaa nimettöminä asian arkaluontoisuuden vuoksi ja välttääkseen työnantajalle koituvaa haittaa.

Miesten- ja naistenvaateliikkeessä työskentelevälle naismyyjälle parhaiten ovat jääneet mieleen asiakkaiden muka vahingossa vilauttamat paljastelukuvat puhelimesta sekä vaatteiden sovittaminen verhot auki.

– Kerran eräs farkkuja sovittanut asiakas puhui puoli tuntia siitä, kuinka alapää ei mahdu housuihin. Perus setämieshuumoria, mutta aika ahdistavaa välillä.

Apulaismyymäläpäällikkönä työskentelevä nainen löysi kollegansa kanssa sovituskopista laukullisen irrotettuja hälyttimiä. Samalla hän huomasi, että nuorelta asiakkaalta pilkotti hintalappu vaatteiden alta.

Asiakas ja tämän ystävä otettiin kiinni. Vartijat pyysivät tyttöjä riisuutumaan ilkosilleen, jotta heidät voitaisiin tarkistaa.

Molemmat tytöt olivat varastaneet alusvaatteita ja piilottaneet muita tuotteita omien vaatteidensa alle.

– Miesvartijat eivät voineet heitä tarkastaa, joten jouduin sitten naisena katsomaan, mitä kaikkea sovituskopista löytyi. Tuli sellainen olo, että nyt on kyllä kaikki nähty, apulaismyymäläpäällikkö kertoo.

Lammikoita lattialla

Vaateliikkeen myymäläpäällikkönä työskentelevä mies kiinnitti kerran huomiota nuoreen naiseen, joka vei sovituskoppiin useita kymmeniä vaatteita.

Tunnin sovituksen jälkeen paikalle kutsuttiin vartija, minkä jälkeen asiakas lukittautui koppiin. Kun ovi viimein saatiin auki, sen takaa löytyi päihtynyt nainen, joka oli levittänyt kaikki sovittamansa vaatteet kopin lattialle.

– Sitten hän kaivoi laukustaan sheikkerin, asetti sen vaatteiden keskelle ja yritti virtsata siihen. Lopputulemana kaikki vaatteet olivat täysin virtsassa. Lattia lainehti, ja puolet sovitusalueesta haisi.

Vahinkoa ehti tapahtua myymäläpäällikön mukaan kolmensadan euron edestä. Hän soitti paikalle poliisit, joiden mukana maksukyvytön nainen poistui liikkeestä.

Samaisen myymälän miestenosastolla oli myös vieraillut lattialle virtsannut asiakas.

– Asiakas oli yrittänyt siivota jälkiään sovittamillaan vaatteilla ja poistua myymälästä maksamattomat housut jalassaan. Hänellä ei ollut myöskään alushousuja, kertoo vuorossa ollut naismyyjä.

Työntekijät joutuivat heittämään pois kaiken henkareita myöten.

Jälkeen jätettyjä muistoja

Naisten alusvaateliikkeessä työskennellyt myyjä oli yksin vuorossa korona-aikaan. Myymälään asteli siististi pukeutunut nuori nainen, joka sovitti useampia settejä.

– Huikkasin naiselle, että kokeile tuotteita kaikessa rauhassa, ja pyysin jättämään kopin verhon kiinni sovituksen jälkeen.

Asiakas osti runsaasti tuotteita ja liittyi myös yrityksen kanta-asiakkaaksi. Hyvistä kaupoista innostuneena myyjä lähti siivoamaan koppia.

– Järkytyksekseni huomasin, että kopin lattialla oli valtava pökäle, joka oli levitetty kengällä pitkin lattiaa. Isoin kikkare oli potkaistu jakkaran alle, myyjä kertoo.

Ulostetta oli kulkeutunut myös ympäri myymälää asiakkaan kengissä. Sotku oli niin paha, että myyjä joutui sulkemaan liikkeen siivouksen ajaksi.

– Minulla on paha lateksiallergia, enkä voi käyttää kumihanskoja. Jouduin suoriutumaan siivousoperaatiosta paljain käsin.

Vaatekauppa kauppakeskuksessa

Häiriökäytöksestä häkeltyvät etenkin nuoret myyjät. Vaatekaupassa asiakkaille on vaikea sanoa suoria sanoja, vaikka käytös olisikin selvästi epäasiallista. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Joskus asiakkaat jättävät jälkeensä myös esineitä. Naistenvaateliikkeen osastonvastaavana työskennellyt nainen muistelee, kuinka eräs miesasiakas oli jättänyt sovituskoppiin donitsin.

– Tämä on jo niin perverssiä, etten melkein kehtaa sanoa. Mutta hän oli tyydyttänyt itseään sillä donitsilla.

Tapaus sai henkilökunnan suunniltaan.

– Pahoittelin myyjille, että he olivat joutuneet tällaisen tapauksen uhriksi, koska sitähän he siinä tilanteessa olivat, nainen kertoo.

Haastateltavat pitävät tapauksia vastenmielisinä.

Source Link yle.fi