Kokoomus perussuomalaisten kelkkaan välikysymyksessä

Koko oppositio vaatii hätätilapykälää, joka mahdollistaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisen.

Kokoomus on mukana perussuomalaisten välikysymyksessä Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Kokoomus perustelee osallistumistaan sillä, että hallitus toteuttaisi muutokset valmiuslainsäädäntöön.

Välikysymyksessä vaaditaan, että Suomen on pysäytettävä turvapaikanhakijat rajalla hybridihyökkäyksen iskiessä.

”Esitämme säädettäväksi välittömästi Suomen lainsäädäntöön hätätilapykälää, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää laajamittaisen maahantulon tilanteessa kansallisen turvallisuuden ja yleisen järjestyksen turvaamiseksi.”

Itse kysymykset keskittyvät Valko-Venäjän ja Puolan rajalla kärjistyneeseen kriisiin, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra veti välikysymystä esitellessään mukaan kaiken käynnissä olevan turvapaikanhakijoiden liikehdinnän Eurooppaan.

– Eurooppa ja etenkin sen sosiaaliturvaltaan ja turvapaikkapolitiikaltaan avokätiset maat houkuttelevat ihmisiä liikkeelle, eikä tämä tule loppumaan ennen kuin se estetään, Purra sanoi ja puhui ”maahanmuuton ongelmista ylipäätään”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan välikysymyksessä ei Purran puheista huolimatta ole kysymys maahanmuutosta sinänsä. Liike nytin Harry Harkimo tulkitsi asiaa toisin.

– Turvapaikan hausta on muodostunut väylä paremman elintason tavoitteluun ja lisäksi se antaa ulkovalloille mahdollisuuden nähtyyn vaikuttamiseen, hän sanoi.

”Marin lupasi puolitoista vuotta sitten”

Kokoomus perustelee osallistumistaan sillä, että se haluaa varmistaa hallituksen valmistelevan lainsäädännön sen varalle, että Suomi joutuu kohtaamaan samanlaista hybridivaikuttamista kuin Puola, Latvia ja Liettua ovat viime aikoina kokeneet Valko-Venäjän vastaisilla rajoillaan.

– Välikysymys on meille väline varmistaa, että hallitus toteuttaa viime viikolla lupailemansa valmiuslainsäädännön tarkistamisen. Vaadimme, että hallitus toteuttaa sen tavalla, joka mahdollistaa turvapaikanhaun keskeyttämisen määräajaksi tilanteessa, jossa turvapaikanhaku on muuttunut turvan hakemisesta ulkovallan painostusvälineeksi Suomea vastaan, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan kokoomus kantaa huolta siitä, että hallitus unohtaa lupaamansa muutokset, kun akuutti tilanne laantuu.

– Tulevaan on valmistauduttava hyvän sään aikana. Puolitoista vuotta sitten pääministeri Marin lupasi, että valmiuslakien tarkastamista käsitellään yhdessä, kun tarve tuli esiin Turkin ohjattua siirtolaisia Kreikan rajan yli. Mitään ei kuitenkaan sen jälkeen ole tapahtunut.