Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cec34f38c82acab0de6c074c3685fad5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin huollat pyöräsi kevätkuntoon – katso vinkit, miten säästät aikaa ja rahaa – Uutisalue

Näin huollat pyöräsi kevätkuntoon – katso vinkit, miten säästät aikaa ja rahaa

Kun otat polkupyörän käyttöön varastoinnin jälkeen, tarkista nämä asiat.

Polkupyöränkorjaaja Sakari Desborough näyttää niksit pyörän keväthuoltoon. Video: Kari Saastamoinen / Yle

Ennen pyörän ottamista keväisille kaduille kannattaa varmistaa ajopelinsä kunto. Mikäli pyörä on jätetty varastoon viime kesän käytön jäljiltä, se on todennäköisesti huollon tarpeessa.

Pyörän huoltoaikoja varataan juuri nyt paljon, kertoo Sakari Desborough SD-pyörästä Lappeenrannasta.

Lippalakkipäinen mies asentaa pyörän satulaa.

Sakari Desborough tarkistaa mutterien ja ruuvien kireyden, ettei mikään ole päässyt löystymään. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

On kuitenkin asioita, joita voi tarkistaa myös itse. Tällaisia vinkkejä Desborough antaa.

Ketjut

Puhdista pyörä ja tarkista samalla ketjut. Katso, ettei ketjuihin ole jäänyt kiinni likaa. Näin ketjut pysyvät toimintakunnossa myös tulevaisuudessa. Öljyä ketjut.

– Polkupyörän ketjuöljy on paras vaihtoehto, koska se on tarkoitukseen tehty, sanoo Desborough.

Muutkin voiteluaineet ovat parempi vaihtoehto kuin se, että jättäisi ketjut kokonaan öljyämättä.

Lähikuva pyörän ketjuista ja kädestä joka pyörittää niitä. Käsi on suojettu työhansikkaalla.

Puhtaat ketjut pysyvät toimintakunnossa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Jarrut

Tarkista pyörän jarrut. Jalkajarru kannattaa testata ajamalla pyörällä ja polkaisemalla jarru päälle. Etujarrua voi myös testata nykimällä hieman pyörää ja kokeilemalla, pitääkö jarru.

– Etujarru on suhteellisen helposti säädettävissä itse. Pitkälle pääsee kahdella työkalulla: kuusiokoloavaimella ja ristipääruuvimeisselillä, sanoo Desborough.

Yleisin ongelma on, että jarrupala on kulunut ja se pitää vaihtaa. Vaihdon jälkeen säädetään vielä vaijerin kireys ja keskitetään jarrulänki.

Lippalakkipäinen mies asentaa pyörän takapyörää.

Sakari Desborough sanoo, että pyörän kumit voi tarkistaa itse, mutta pinnojen säädössä hän kehottaa kääntymään ammattilaisen puoleen. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Renkaat

Renkaat ja kumit kannattaa tarkistaa. Sisäkumin kunto selviää pumppaamalla rengas täyteen ja odottamalla viikko. Mikäli ilma ei ole pysynyt sisällä, kannattaa sisäkumi vaihtaa.

Samalla voi tarkistaa, että pyörän vanne on suora ja pyörien pinnat ovat kunnossa. Niiden kiristämisen Desborough kuitenkin suosittelee jättämään ammattilaiselle.

Polkimet

Satunnainen ajaja kiinnittää harvemmin huomiota polkimiin. Keväällä nekin kannattaa tarkistaa.

– Tärkeintä on, että poljin on tarpeeksi hyvin kiinni pyörässä. Löystynyt poljin hajottaa helposti poljinkammen kierteet, kertoo Desborough.

Poljinta voi kiristää jakoavaimella. Jos se on kireällä, kaikki on hyvin.

Toinen polkimiin liittyvä asia on laakeri. Jos poljin heiluu itsekseen ja laakeri on väljä, kannattaa poljin vaihtaa kokonaan.

Lähikuva siitä, kun joku asentaa pyörän poljinta.

Vanhoissa pyörissä polkimien laakeri voi alkaa heilua. Tällöin poljin kannattaa Desboroughin mukaan vaihtaa. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Jätä osa töistä ammattilaiselle

On myös asioita, joita Desborough jättäisi ammattilaiselle. Yksi niistä on pyörän tangon kiristys.

– Tangon tulee olla kiinnitetty oikeaan momenttiin. Se on simppeli tehdä, mutta sitä ei kannata kiristää väärin. Tanko vaikuttaa ajoturvallisuuteen.

Varovainen kannattaa olla myös pyörän pinnojen kanssa. Nekin hoitaa helpommin ammattilainen.

– Pinnojen kiristäminen vaatii näkemystä siitä, että saa ne oikeaan kireyteen niin, että vanne pysyy suorassa. Helposti mennään metsään, jos tekijä ei ole täysin varma siitä, mitä on tekemässä.

Source Link yle.fi