Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a6772ee69e28ab1af5d36db62b58f2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin ruotsalais­lehdessä kommentoitiin presidentin­vaaleja: ”Suomi vaikuttaa olevan kuin Ruotsi aikuisille” – Uutisalue

Näin ruotsalais­lehdessä kommentoitiin presidentin­vaaleja: ”Suomi vaikuttaa olevan kuin Ruotsi aikuisille”

Presidentin valta voi heikentyä entisestään, ruotsalaislehdessä kirjoitetaan.

Ruotsalaislehti Expressenissä kuvataan Suomen presidentinvaaleja ”kohteliaiksi, lähes tylsiksi”, ja ihmetellään niiden keräämää huomiota suomalaisten keskuudessa.

Expressenin pääkirjoitustoimittaja Patrik Kronqvistin kirjoituksessa mainitaan myös entinen presidentti Urho Kekkonen.

– Urho Kekkonen hallitsi Suomea 25 vuotta Tamminiemen saunasta ja työhuoneesta, Kronqvist kirjoittaa.

Presidentin valtaoikeuksien todetaan Kekkosen päivistä heikentyneen.

– Alexander Stubbista tuleekin siis heikko presidentti – ei hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi, vaan koska Suomen eduskunta on päättänyt niin, Kronqvist kirjoittaa.

Urho Kekkonen kuvattuna vuonna 1973. Kuva: Kari Santala

Kuin Ruotsi aikuisille

Kronqvist kuvaa Suomea ”kuin Ruotsiksi aikuisille”.

– Ruotsalaisen politiikan kuumeisen tunnelmaan tottuneena tunnen kateutta tätä vaalikampanjaa leimanneeseen asiakeskeiseen sävyyn. Täällä (Suomessa) kyseenalaistetaan vastustajan argumentteja – ei hänen motiivejaan, Kronqvist kirjoittaa.

– Suomi vaikuttaa olevan kuin Ruotsi aikuisille, hän jatkaa.

Kronqvist kuvaa vaalit voittaneen presidenttiehdokkaan Alexander Stubbin (kok) ja hänen toisen kierroksen vastaehdokkaansa Pekka Haaviston (vihr) välisiä mielipide-eroja hyvin pieniksi. Tämän Kronqvist sanoo johtuvan Suomessa vallitsevasta laajasta konsensuksesta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä presidentin roolista puoluepolitiikan ylittävänä, yhdistävänä voimana.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan konsensuksen Kronqvist puolestaan katsoo johtuvan Suomen pitkästä rajasta Venäjän kanssa ja Suomen ”historiasta, jossa sen on täytynyt puolustaa vapauttaan”.

– (Laaja konsensus) tarkoittaa kuitenkin myös sitä, ettei sillä ole niinkään väliä, kuka vaaleissa valitaan, Kronqvist sanoo.

Voi tulla yhtä voimaton kuin skandinaavisesta kuninkaasta

Tasavallan presidentin menneistä vuosikymmenistä heikentynyt valta-asema voi Stubbin kaudella heikentyä entisestään, Kronqvist kirjoittaa.

– Jo jonkin aikaa on ollut suunnitelmia muuttaa perustuslakia, jotta hallitus voi ottaa päätäntävallan myös Nato-politiikasta – joka luonnollisesti vaikuttaa politiikkaan myös suuren itänaapurin suuntaan, Expressenin toimittaja kirjoittaa.

Tähän asti on presidentti edustanut Suomea Natossa.

Kronqvistin mukaan väistyvän tasavallan presidentin Sauli Niinistön henkilökohtainen suosio on tähän asti hillinnyt kovimpia haluja siirtää Nato-valtaa presidentiltä hallitukselle, mutta presidentin vaihtuminen voi muuttaa tilanteen.

Mielipidemittausten mukaan monet suomalaiset kuitenkin haluaisivat kasvattaa presidentin valtaa, Kronqvist kirjoittaa. Hänen mukaansa Stubb voi tarvita tätä kansan tukea ”taistelussa presidentin vallasta”.

– Muuten Suomen presidentistä voi tulla yhtä voimaton kuin skandinaavisesta kuninkaasta, kirjoittaa Kronqvist.

Lue lisää: Stubb poistui valvojaisistaan yhden jälkeen – tällainen on tulevan presidentin maanantai: ”Eiköhän siitä ruljanssi ala”

Lue lisää: Stubb joutui heti kiperän Trump-kysymyksen eteen

Lue lisää: Stubb katosi mustan verhon taakse – Katainen kertoo, mitä yöllisessä kokoontumisessa tapahtui

Lue lisää: Jännitystä, riemua, pettymystä – katso vaali-illan parhaat kuvat!

Lue lisää: Näin Stubbin voitosta uutisoitiin maailmalla – kiusallinen kohu vuosien takaa kaivettiin esiin

Lue lisää: Näin Venäjällä uutisoitiin Stubbin voitosta: ”Moskovan ankara arvostelija”

Source Link is.fi