Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4449c81e8561b4295a62e74d2bccba84, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin syntyi saamen lippu – taiteilija ei muuttaisi siitä viivaakaan – Uutisalue

Näin syntyi saamen lippu – taiteilija ei muuttaisi siitä viivaakaan

Saamen lipun suunnitellut Astrid Båhl halusi saamenpukujen värien sekä auringon ja kuun näkyvän lipussa.

Punainen, vihreä, keltainen ja sininen. Nämä värit liehuvat 6. helmikuuta lipputangoissa saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. Päivää suositellaan liputuspäiväksi.

Saamen lippu on liehunut lipputangoissa vasta muutaman vuosikymmenen ajan. Se hyväksyttiin saamelaisten viralliseksi symboliksi vuonna 1986 suunnittelukilpailun tuloksena.

Kilpailun voitti saamelaistaiteilija Astrid Båhl, joka opiskeli tuolloin norjalaisessa käsi- ja taideteollisuuskoulussa. Båhl päätti heti kilpailuun osallistuessaan, että lipussa on oltava saamenpuvun värit.

– Ajattelin, että saamelaiset ovat melko koreita ihmisiä. Lipussa tulisi olla myös jonkinlainen luonnon symboli, kertoo Båhl.

Båhl etsi lippua suunnitellessaan saamelaisia symboleja museoista ja kirjastoista. Innoitusta hän sai muun muassa eteläsaamelaisen Anders Fjellnerin runosta Páiven párneh (Auringon pojat), jossa saamelaisia kuvataan auringon pojiksi ja tyttäriksi.

Erityisesti Båhlia kiinnostikin auringon, kuun ja saamelaisten suhde.

– Minulle kerrottiin, että entisaikaan nousevan kuun aikana teurastettiin poroja ja kerättiin heinää. Silloin tehtiin sellaisia töitä, joita ei saanut laskevan kuun aikana tehdä. Ajattelin, että tämähän sopii saamelaisille.

Saamen lipun punainen ympyrä kuvaa aurinkoa ja sininen ympyrä kuuta.

Saamen lippuja mielenosoituksessa.

Saamen lipusta on tullut saamelaisuuden symboli. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Saamen lippuun törmää vaatteissa ja kahvikupeissa

Saamen lipusta on tullut tunnettu ja tärkeä saamelaisuuden symboli. Lippu elää Båhlin mukaan nykyään ihmisten arjessa samalla tavalla kuin muutkin liput maailmalla. Värikäs lippu näkyy niin vaatteissa kuin kahvikupeissakin.

Båhl iloitseekin, että saamelaiset ovat ottaneet lipun omakseen.

– Se on suunniteltu siten, että se kelpaa myös tässä nykyajassa. Lippu on erityinen, koska siinä näkyvät alkuperäiskansojen värit ja koristeet, kertoo Båhl.

Lipun suunnitellut Båhl on tyytyväinen suunnittelutyöhönsä. Jos Båhlin pitäisi nyt suunnitella Saamen lippu uusiksi, hän tekisi kaiken samalla tavalla.

– Mielestäni siitä tuli tosi hieno, hyvin kaunis design.

Taiteilijan mielestä on saamelaisten ja varsinkin nuorten identiteetin kannalta tärkeää, että lipun käyttö on arkipäiväistynyt ja se näkyy tavallisessa elämässä.

– Ajattelen, että se on Saamen kansan lippu. Se on meidän yhteinen.

Source Link yle.fi