Banner Before Header

Näin THL aikoo laajentaa neljänsiä korona­rokotuksia – ”Ulostulon tarkoitus rauhoittaa ihmisiä”

Kyseessä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että ulostulon tarkoitus oli rauhoittaa ihmisiä.

– On ollut paljon keskusteluja siitä, milloin neljäs koronarokote tulisi antaa, ja milloin THL sitä suosittelee muillekin kuin aiemmin määritellyille ryhmille. Julkaisimme tiedotteen, jottei epätietoisuutta olisi, hän vastaa.

THL on odottanut varmempaa tietoa siitä, millaisilla rokotteilla neljänsiä annoksia tullaan seuraaville väestöryhmille jakamaan. Rokotteiden saatavuuteen on tullut muutoksia viimeisten kuukausien aikana.

– Loppukeväästä näytti siltä, että omikron-variantille räätälöityjä rokotteita tultaisiin saamaan jo elokuussa. Viimeisten lääkeviranomaisten kannanottojen johdosta on kuitenkin tullut ilmiselväksi, että rokotukset aloitetaan jo käytössä olevilla rokotteilla, Nohynek sanoo.

Nykyisten arvioiden mukaan räätälöityjä rokotteita tullaan saamaan syys-lokakuussa. Nyt käytettävät rokotteet ovat samoja, jotka kehitettiin alkuperäistä virusta vastaan.

Syksyllä tullaan rokottamaan ainakin Biontech-Pfizerin, Modernan ja Novavaxin rokotteilla.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti:

  • 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille

  • 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille

  • 1.9. alkaen kaikille 12-59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Nohynek sanoo, että koronavirusepidemia kiihtyy hyvin todennäköisesti syksyllä. Samalla vanhempien ikäryhmien suoja vakavaa koronavirustautia vastaan hiipuu vähitellen.

– Aiempina vuosina on huomattu, että tyypillisen hengitystieinfektion tavoin virus leviää herkemmin, kun ihmiset kokoontuvat sisätiloissa kuin kesällä ulkona.

– Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, Nohynek sanoo tiedotteessa.

Toistaiseksi hänen mukaansa ei kuitenkaan ole perustetta laajentaa suositusta niin, että alle 60-vuotiaat rokotettaisiin neljännen kerran. Kolmen rokotteen antama suoja on alle 60-vuotiaille Nohynekin mukaan riittävä, koska muun muassa vakava koronatauti on nuorissa ikäluokissa harvinainen.

Joidenkin lähteiden mukaan Espanja on arvioinut, että neljäs koronarokottautuminen voisi koskea koko väestöä jo vuoden loppuun mennessä.

– Se on yksi skenaario, että näin voitaisiin tehdä. Vielä on kuitenkin ennenaikaista sanoa, että tarvitaanko sitä todella. Kun katsotaan Suomen lukemia, niin valtaosa vakavasti sairastuneista ovat juuri heitä, jotka eivät ole vielä saaneet rokotteita tai ovat saaneet yhden tai kaksi annosta, Nohynek sanoo.

Nohynek kertoo, että THL seuraa tilannetta jatkuvasti ja kerää seurantatietoa siitä, kuinka pitkään kolmannet koronarokotukset antavat suojaa.

THL:n mukaan tuleva suositus on linjassa Tanskan ja Norjan ohjeistusten kanssa. Muun muassa Ruotsissa neljännet koronarokotukset ulotettiin yli 65-vuotiaisiin jo keväällä.

– Tokihan muiden maiden päätöksillä on merkityksensä. EU:n kansalliset rokotusasiantuntijaryhmät vaihtavat tietoja ja kertovat päätöksenteon perusteita toisilleen hyvissä ajoin. Meillä on kuitenkin hiukan erilainen rokotusohjelma kuin Ruotsilla. Siellä esimerkiksi ensimmäiset ja toiset rokotukset annettiin tiheämmällä aikavälillä kuin meillä, Nohynek kommentoi.

Tällä hetkellä THL suosittaa neljättä koronavirusrokotetta 80 vuotta täyttäneille, hoivakotien ja kotihoidon piirissä oleville iäkkäille sekä 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Neljättä rokotetta suositellaan myös 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on vakavasti heikentynyt.

Samalla THL suosittaa nuorempia ikäpolvia hakemaan kolmannen koronavirusrokotteen. Tuoreimpien saatavilla olevien tietojen mukaan noin 65 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista on ottanut kolmannen koronavirusrokotteen.

Koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset ovat nousseet voimakkaasti tämän vuoden aikana.

Suomessa on THL:n tuoreimpien julkistettujen tietojen mukaan todettu 4 875 koronavirukseen liittyvää kuolemaa epidemian alusta lähtien, kun vielä tammikuussa niitä oli 2 300.

Source Link is.fi