Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8e6b490a6ca010d5af48a409cca20139, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Oppositio kritisoi hallituksen päätöksiä kovin sanoin – Saarikko: ”Maassa on kasvanut vain velka ja työttömyys” – Uutisalue

Oppositio kritisoi hallituksen päätöksiä kovin sanoin – Saarikko: ”Maassa on kasvanut vain velka ja työttömyys”

Oppositio löysi tiistaina paljon moitittavaa hallituksen päätöksistä.

Oppositio on ottanut voimakkaasti kantaa hallituksen kehysriihen päätöksiin. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat kehysriihen lopputulemasta tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä. Hallitus kertoi mittavista lisäleikkauksista ja veronkorotuksista.

Tiedotustilaisuudessa pääministeri Petteri Orpo (kok) kuvaili hallituksen päätöksiä raskaiksi mutta välttämättömiksi.

– Kun me teemme nyt nämä asiat, niin pidemmällä aikavälillä suomalaisten asiat ovat paremmin kuin tänään, Orpo totesi.

Kiitosta oppositiosta ei satele. Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Atte Harjanteen mukaan kehysriihessä tehdyt päätökset jatkavat vinoumia verotuksessa.

– Ei löytynyt hallitukselta kiinnostusta tai rohkeutta perata tosissaan tehottomia ja haitallisia yritystukia. Niitä lisätään, mm. turpeelle. Verovinoumia jatketaan. Vihreiden investointien verokannustin olisi tarjonnut kunnon reformille paikan, mutta ei niin ei.

Sdp:n Joona Räsänen sanoo, että arvonlisäveron korotus on ylimitoitettu. Lisäksi hallitus päätti Räsäsen mielestä uudesta raippaverosta, joka koskee keskituloisia eläkeläisiä.

– Hallitus jatkaa kaikkinensa kehysriihessään epäoikeudenmukaista ja suurituloisia suosivaa veropolitiikkaansa. Suurituloiset olivat jälleen hallituksen erityissuojeluksessa.

Kansanedustaja Timo Harakka oppositiopuolue Sdp:stä kirjoittaa X:ssä, että kehysriihessä suurituloisimpien verotukseen ei koskettu.

– Suomen varakkaimpia eivät ole isopalkkaiset, vaan suurten pääomatulojen saajat. On aivan uskomatonta että #kehysriihi kurittaa kaikin tavoin vammaisia, nuoria, ikäihmisiä, sairaita ja köyhiä, mutta omistamisen verotukseen ei vieläkään voi kajota. Tätä on #kaverikapitalismi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi kehysriihtä X:ssä pitkässä viestiketjussa. Hänen mielestään hallitus lähetti ”katastrofaalisia terveisiä pienituloisille”.

– Sosiaali- ja terveydenhuollossa on käsillä katastrofi. Asiakasmaksut nousevat 100 milj. edestä. Perusterveydenhuollosta sekä vanhus- ja vammaispalveluista leikataan. Sosiaalihuollon tehtäviä vähennetään 100 milj. edestä ja myös erikoissairaanhoidosta leikataan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mielestä hallitus onnistui heikosti kehysriihipäätöksissään.

– Vajaan vuoden vastuussa olleen oikeistohallituksen aikana maassa on kasvanut vain velka ja työttömyys, hän sanoo keskustan tiedotteessa.

Suurimmat näkemyserot hallituksen ja keskustan välillä on sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Hallitus jatkaa lapsiperheiden tilanteen kurjistamista sekä lastensuojelun, vanhustenhoidon sekä terveyspalvelujen alasajoa myös uudessa kehyspäätöksessä.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo pitää hallituksen toimia riittämättöminä.

– Hallituksen toimet kuristavat taloutta ja hallitus ei pääse työllisyystavoitteisiinsa.Kasvua ei näillä toimenpiteillä synny keinot ovat täysin riittämättömät.

Kiitosta kehysriihi saa esimerkiksi hallituspuolue kokoomuksen Mia Laiholta, joka on tyytyväinen, että hallitus sopi terveysperusteisesta haittaverosta.

– Lääkärinä ja kansanedustajana olen tätä itsekin jo usean vuoden ajan ehdottanut. Suklaan ja makeisten lisävero on askel oikeaan suuntaan.

Hänen mielestään haittaveroa voisi laajentaa edelleen esimerkiksi eineksiin ja leipomotuotteisiin.

Työministeri Arto Satosen (kok) kehysriihessä päätetyt asiat vievät Suomen kohti talouskasvua.

– Paljon vaikeita säästö- ja veropäätöksiä. Tärkeintä kuitenkin on, että nyt vihdoin saadaan kovaa maata jalkojen alle ja alijäämämenettely vältetään. Työn linjalla eteenpäin ja kasvupaketilla kohti talouskasvua.

Opposition kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) tuomitsee kehysriihen leikkauspäätökset. Hänen mukaansa uudet leikkaukset yhdistettynä edellisiin heikentävät merkittävästi sosiaali- ja terveyspalveluja ja vaikeuttavat heikossa asemassa olevien tilannetta.

– Hallitus toistaa 90-luvun laman kalliita virheitä, ja maksajaksi joutuvat tavalliset suomalaiset ja aivan erityisesti sairaat, Sarkkinen sanoo.

Source Link is.fi