Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fdb51f354a615ca6a31d57d4e62edf5f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Paikkakunnan oma terveysasema on pienen apteekin elinehto”, sanoo Toivakan apteekkari Marianne Wiiri – Uutisalue

”Paikkakunnan oma terveysasema on pienen apteekin elinehto”, sanoo Toivakan apteekkari Marianne Wiiri

Lähes jokaisessa Suomen kunnassa on vielä apteekki, vaikka asukaskato on kuihduttanut pienimmistä pitäjistä monet muut palvelut.

Apteekkarit sanovat, että tilanne voi muuttua lähivuosina, jos valtio kaventaa apteekkien taloudellisia toimintaedellytyksiä nykytahtiin.

– Apteekkeihin on viime vuosina kohdistunut runsaasti säästöjä ja niitä on kaavailtu myös tuleville vuosille, johtava asiantuntija Sonja Kallio Apteekkariliitosta toteaa.

Apteekkien kannattavuutta on heikentänyt muun muassa se, että lääkkeiden hinnat ovat laskeneet samaan aikaan kun inflaatio on korottanut lähes kaikkia muita hintoja. Se, mikä on hyödyttänyt asiakasta, on siis heikentänyt apteekin taloutta.

Nyt apteekkialan tulevaisuutta varjostaa pelko pienten kuntien terveyspalvelujen karsimisesta. Rahapulassa kärvistelevien hyvinvointialueiden säästösuunnitelmiin kuuluu muun muassa terveysasemien määrän vähentäminen.

Keski-Suomessa yksi lakkautusuhanalainen terveysasema on Toivakassa. Kivenheiton päässä terveysasemasta sijaitsee apteekki.

– Paikkakunnan terveysasema on pienen apteekin elinehto, sanoo Toivakan apteekkari Marianne Wiiri.

Adressi pienten apteekkien säilymisen puolesta.

Toivakkalaisten huoli apteekin säilymisestä kanavoituu kansalaisadressiin. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Samaa mieltä on moni toivakkalainen. Asukkaat keräävät parhaillaan nimiä adressiin, joka vaatii hyvinvointialuetta säilyttämään paikkakunnan terveysaseman, jotta myös apteekki pysyisi Toivakassa.

Wiiri uskoo, että lääkkeet haetaan jatkossa lähinnä sieltä, missä käydään lääkärissä tai muulla sote-alan asiantuntijalla.

Keski-Suomen Apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja ja Apteekkariliiton hallituksen jäsen Marli Andersin on juuri ottanut vastuulleen Säynätsalon apteekin Jyväskylässä ja luopumassa Kannonkosken apteekista.

Säynätsalon apteekkari Marli Andersin.

Marli Andersin on tänä keväänä saanut Säynätsalon apteekkiluvan. Hyvinvointialue kaavailee myös Säynätsalon terveysaseman sulkemista. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Hyvinvointialueen palveluverkon supistamissuunnitelmat mietityttävät hänen mukaansa pienten apteekkien apteekkareita.

– Jos ne suunnitelmat etenevät, niin kyllä se vaikuttaa voimakkaasti syrjäseutujen apteekkien toimintaedellytyksiin.

Hyvinvointialue perustelee pienten terveysasemien lakkauttamissuunnitelmia muun muassa sillä, että niihin on vaikea löytää lääkäreitä ja hoitajia. Toivakassa aseman aukioloa on jo päätetty rajoittaa lääkäripulan takia.

Noin 1200 asukkaan Kannonkoskella on tällä hetkellä vain sairaanhoitajan vastaanotto kahtena päivänä viikossa. Kannonkoskelaiset ovat Andersinin mukaan silti asioineet ahkerasti oman kylän apteekissa, mutta väkiluku vähenee, eikä palvelujen supistuminen lisää kunnan vetovoimaa.

Toivakan terveysaseman luminen ulkokuva.

Toivakan terveysasema on huhtikuun 2. päivästä lähtien auki vain kolmena päivänä viikossa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Apteekkarit uskovat, että lääkkeet haetaan jatkossa lähinnä sieltä, missä käydään lääkärissä tai muulla sote-alan asiantuntijalla.

Johtava asiantuntija Sonja Kallio sanoo, että terveysasemalla on iso merkitys pienen paikkakunnan apteekille, mutta apteekin merkitys voi toisaalta kasvaa, jos muut terveyspalvelut kaikkoavat kunnasta.

Kallion mielestä apteekit ja niissä työskentelevä 5 500 farmasian ammattilaisen verkosto ovat Suomessa alihyödynnetty resurssi. Hänen mukaansa apteekit voisivat esimerkiksi tarjota tiloja hyvinvointialueiden palveluille erityisesti haja-asutusalueilla, jos paikkakunnalta lähtee terveysasema.

– Apteekin tiloja voisi paikoin käyttää esimerkiksi rokotusten tai laboratorionäytteiden ottamiseen. Siellä voisi toimia myös erillinen terveyspiste, josta asukkaat voivat saada matalan kynnyksen terveyspalveluita, hän toteaa.

Apteekkeja voitaisiin hyödyntää myös esimerkiksi riskipotilaiden seulonnassa ja lääkitysongelmien tunnistamisessa.

Ministeriö asettaa työryhmän miettimään apteekin uutta roolia

Orpon hallitus on samoilla linjoilla, sillä hallitusohjelma nostaa esiin apteekkien roolin osana terveydenhuoltojärjestelmää. Toiveena on se, että apteekkien henkilöstön osaamista hyödynnettäisiin entistä enemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa tänä keväänä työryhmän miettimään apteekkien sääntelyn ja talouden uudistamista ja samalla pohtimaan apteekkien roolia sote-palveluissa.

Kehittämistyötä ministeriössä koordinoiva johtava asiantuntija Lauri Pelkonen sanoo, että hallituksen tavoitteena ei ole apteekkiverkon harventaminen.

– Hallitusohjelma lähtee siitä, että maankattava apteekkiverkosto turvataan jatkossakin, Pelkonen toteaa.

Source Link yle.fi