Banner Before Header

Pakkanen kiristyy ympäri Suomea, Lappiin alimmillaan -25 – sitten etelästä pyyhkäisee lämmin virtaus

Lähipäivien sää on vaihtelevaa. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustala kertoo, että osassa maata sataa lunta, osassa vettä.

– Maanantaina suuressa osassa maata on aurinkoista. Kaakkois-Suomi on pilvinen ja siellä selkenee viimeisenä.

Sateet siirtyvät maanantain vastaisena yönä Suomen kaakkoispuolelle. Maanantaina sää selkenee, joten tiet ehtivät kuivua ennen kuin lämpötila painuu pakkasen puolelle myös eteläisimmässä Suomessa.

Mustala suosittelee, että ihmiset eivät silti ajaisi kesärenkailla, koska varsinkin aikaiset aamut voivat petollisia, jos tienpinnat ovat märkiä, kun lämpötila painuu pakkaselle. Liukkauden kehittymistä voi olla vaikea ennakoida.

– Tietysti tähän aikaan vuodesta aamut ovat vähän hankalia, kun ihmisillä ei ole vielä oikein talvirenkaita. Pientä vaaran poikasta on, kun sää on selkeä.

– Jos joutuu lähtemään aamulla liikkeelle, saa olla vähän kieli keskellä suuta. Helpommalla pääsee, jos on vaihtanut jo talvirenkaat.

Mustala kertoo, että perinteisesti pyhäinpäivän aikaan myös etelässä on alkanut olla liukasta.

Tiistaiaamuna sää viilenee Etelä-Suomessa vain hetkeksi. Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomeen on odotettavissa illalla kunnon lumipyryä. Lapin kylmimmissä paikoissa pakkanen voi paikoittain laskea jopa 25 pakkasasteeseen. Ajokeli voi olla huono maan keski- ja pohjoisosissa.

Eteläisimpään Suomeen lunta ei ole odotettavissa.

Aamupakkasista ei ole iloa pitkäksi aikaa Etelä-Suomessa, sillä tiistaista eteenpäin maahan alkaa virrata jälleen lämmintä ilmaa etelästä.

– Etelätuuli voimistuu huomattavasti, ja lännestä leviää sateita. Eteläisintä Suomea lukuun ottamatta sateet ainakin alkavat lumena.

Mustala kertoo, että keskiviikkona sää lauhtuu huomattavasti ja lämpötila voi nousta etelässä jälleen lähelle kymmentä astetta. Lämpötila nousee plussan puolelle ainakin Oulun korkeudella.