Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_414b67b9ec80e4f829838b3fba282a68, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pohjois-Savon elinkeinoelämän alkuviikko on ollut sysimusta – näin kaupungin­johtaja kommentoi irtisanomisaaltoa – Uutisalue

Pohjois-Savon elinkeinoelämän alkuviikko on ollut sysimusta – näin kaupungin­johtaja kommentoi irtisanomisaaltoa

Maanantai oli synkkien uutisten päivä Kuopiossa, kun lääkeyhtiö Orion kertoi aikeistaan lopettaa paikallinen tuotanto ja venevalmistaja Bella ilmoitti irtisanovansa 37 työntekijää.

Soile Lahti seisoo Kuopion kaupungintalon ulkopuolella mustavalkoruudullinen takki yllään. Maassa on lunta.

Kaupunginjohtaja Soile Lahden mukaan uutiset eivät horjuta Kuopion asemaa lääkealan keskuksena. Arkistokuva tammikuulta. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Marja-Liisa Kämppi,

Aku Charpentier

Useampi Pohjois-Savossa toimiva yritys on kertonut alkuviikon aikana tylyjä irtisanomisuutisia.

Kuopiossa lääkeyhtiö Orion suunnittelee tuotannon siirtämistä muualle Eurooppaan ja venevalmistaja Bella irtisanoo 37 työntekijää. Tiistaina vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse kertoi uusista muutosneuvotteluista.

Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti ajattelee ikäviä uutisia ensi sijassa työpaikkansa menettävien kannalta.

– Haluamme yrittää auttaa näitä ihmisiä siinä, että avautuisi jatkopolkuja ja uudenlaisia työelämänäkymiä, Lahti korostaa.

Kaupunginjohtajan mielestä elinkeinoelämän uutiset eivät horjuta Kuopion asemaa lääkealan keskuksena Suomessa.

– Samaan aikaan meillä on erittäin suuret yksityiset investoinnit Finvectorilla ja Charles Riverillä, jotka rakentavat yhteensä noin 30 000 neliön tilaa vastaavan tyyppisiin tehtäviin, Lehto toteaa.

Lahti näkee, että kaupungin rooli on luoda edellytyksiä yrityksille ja mahdollistaa kasvua.

– Meidän tavoitteemme on vahvistaa Kuopion elinvoimaa ja yritysmyönteisyyttä toiminnassamme. Harjoitamme hyvin tiivistä yhteistyötä elinkeinoelämän toimijoiden kanssa, Lahti sanoo.

Kaupunki auttaa yrityksiä, mutta edessä on säästöjä

Lahden mukaan yritykset ovat toivoneet kaupungilta ennen muuta arvostusta omalle tärkeälle roolilleen.

– Ne tuovat meille työpaikkoja, toimeliaisuutta, taloudellista kasvua ja elinvoimaa ja sitä kautta auttavat koko kaupunkia – myös hyvinvointipalveluiden tuottajina, kaupunginjohtaja muistuttaa.

Lahti luettelee kaupungin keinoja tukea yrityksiä: kunnossa oleva kaavoitus, ennustettava ja ripeä päätöksenteko, osaava henkilökunta, ajantasainen viestintä ja hyvä tavoitettavuus yrityksille.

Kaupungin toimintaa haastavat kuitenkin kovat säästöpaineet. Kuopio aikoo saada taloutensa tasapainoon lähivuosina, mikä tarkoittaa leikkauksia.

Säästöjä on lähdetty etsimään vertailemalla Kuopion tunnuslukuja samantyyppisten kaupunkien kanssa, jotta löytyisi sopeutuksen kohteita.

Lahti toteaa, että 35 miljoonan euron säästötavoite ei kuitenkaan enää riitä.

– Helppoja ratkaisuja ei enää ole käytettävissä, kaupunginjohtaja ennakoi.

Mahdolliset leikkauskohteet eivät ole vielä selvillä.

– Ne valinnat tehdään myöhemmin. Kaupunki tulee vahvasti viestimään, millaisia ratkaisuja on pöydällä, ja minkälaisia vaihtoehtoja kartoitetaan.

Myös kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan valmisteluun, ja säästöjen vaikutukset selvitetään ennen päättäjien ratkaisuja.

– Haemme siihen myös kaupunkilaisten ja koko yhteisön osallisuutta.

Nato tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolaisen mukaan Suomen Nato-jäsenyys tuo alueelle uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Jäsenyys luo vakautta ja turvallisuutta. Liittymisen jälkeen investoinnit yrityksiin ovat lisääntyneet.

Savolaisen mukaan jäsenyys synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia kansallisesti, mutta myös Yhdysvaltoihin DCA-sopimuksen myötä.

– Olemme turvallinen liiketoimintaympäristö ja yhtälailla pystymme lisäämään täällä osaajia.

Savolaisen mukaan myös monipuolinen elinkeinorakenne antaa suojaa suhdannevaihteluiden osumalta verrattuna maakuntiin, jotka nojaavat yhteen toimialaan.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen uskoo Nato-yhteistyön tuovan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Video: Toni Pitkänen / Yle

Source Link yle.fi