Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_43afa8e67a11021acaec756e13e1b22f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei löytänyt ratkaisua kiistaan – Uutisalue

Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei löytänyt ratkaisua kiistaan

Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei löytänyt keskiviikkona ratkaisua kiistaan varautumisesta muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.

Perussuomalaiset on ollut asiassa jyrkkänä ja ilmoittanut, että se ei aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi, jos lakiin ei saada puolueen haluamia pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan keskustelu asiasta eduskunnassa jatkuu. Valmiuslain uudistamisen ohella asiasta keskustellaan Mikkosen mukaan myös rajavartiolain uudistamisen yhteydessä.

– Nämähän ovat eri lait, mutta kuitenkin muodostavat kokonaisuuden, Mikkonen sanoi toimittajille eduskunnassa kokouksen jälkeen.

Mikkosen mukaan hallitus antaa rajavartiolain pikaisesti eduskunnan käsiteltäväksi. Samaan aikaan eduskunta jatkaa valmiuslain käsittelyä. Mikkonen muistutti, että valmiuslaki antaisi keinoja puuttua monenlaisiin esimerkiksi Suomen kansalliseen infrastruktuuriin liittyviin hybridiuhkiin.

– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että se saataisiin kiireellisesti läpi, eli se viiden kuudesosan enemmistö löytyisi, jotta meillä olisi nämä työkalut mahdollisimman pikaisesti käytössä, Mikkonen sanoi.

Mikkosen mukaan lakeja säädettäessä pitää huolehtia siitä, että mahdollisilla turvapaikanhakijoilla säilyy mahdollisuus turvapaikan hakemiseen.

– Mutta jos sitä (turvapaikan hakemista) käytetään väärin ja tällaisena välineellistämis­keinona, niin silloin meillä tulee olla myös keinoja, että voimme siihen vastata ja voimme esimerkiksi keskittää sitä (turvapaikan hakemista) johonkin tiettyyn kohtaan, Mikkonen sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli kutsunut puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle keskustelemaan muuttoliikettä hyväksikäyttävästä hybridivaikuttamisesta. Marin ei itse päässyt koronatartuntansa takia kokoukseen, vaan kokousta johti varapääministerin ominaisuudessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Jotta muutos voitaisiin saada voimaan tämän hallituksen aikana, lakimuutos on julistettava kiireelliseksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi äskettäin, että perusoikeuksiin puuttuvaa valmiuslain muutosta ei voida säätää tavallisena lakina.

Lain kiireelliseksi julistamiseksi vaaditaan vähintään viiden kuudesosan kannatus täysistunnossa, joten ilman perussuomalaisten kannatusta kiireelliseksi julistaminen ei onnistu.

Source Link is.fi