Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9280e361d247afff6504fec6c8307340, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Riikka Purra ja Anna-Maja Henriksson ottivat yhteen PS:n uudesta avauksesta: ”Oletko mennyt trollin ansaan?” – Uutisalue

Riikka Purra ja Anna-Maja Henriksson ottivat yhteen PS:n uudesta avauksesta: ”Oletko mennyt trollin ansaan?”

Puolue vaatii ohjelmassa muun muassa laajaa keskustelua ruotsinkielisten oikeuksista.

Perussuomalaiset toisti esimerkiksi vaatimuksensa pakollisten ruotsin kielten opintojen poistamisesta kouluista ja syytti opintoja suomenkielisten minäkuvan häiritsemisestä.

Oikeusministeri, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson otti Twitterissä tuoreeltaan kantaa ohjelmaan todeten, ettei äänestä perussuomalaisten ohjelmaa jatkoon.

– Olemme rakentaneet isänmaatamme rinta rinnan vuosisatojen aikana. Maamme kaksikielisyys on osa identiteettiämme ja tärkeä osa pohjoismaisuuttamme. Perussuomalaisten suomalaisuusohjelma on jotain aivan muuta. Ei jatkoon! Henriksson kirjoittaa.

Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet’n mielestä ps:n elämänasenne perustuu pelkkiin uhkakuviin ja huonoon itsetuntoon.

– Jokainen voi olla suomenruotsalainen henkisesti ja väestörekisterissä se on vain klikkauksen päässä. Miksi ei? Lopetetaan tämä perussuomalaisten huonoon itsetuntoon ja uhkakuviin perustuva elämänasenne. Voimme yhdessä paremmin! Biaudet kirjoittaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toivoo oikeusministeri Henrikssonin tutustuvan puolueen tuoreeseen ohjelmaan tarkemmin.

– Mistä ihmeestä sinä puhut? Oletko varmasti lukenut ohjelmaamme? Vai mennyt jonkun trollin ansaan? Purra kysyy Henrikssonilta.

Purran mukaan ohjelmassa ei kyseenalaisteta Suomen kahta kansalliskieltä tai ruotsinkielisten asemaa tai suomalaisuutta, vaan kritisoidaan pakollisia ruotsin opintoja.

– Ja toivotaan asiallista keskustelua!

– Ystävällinen neuvo: kannattaa ottaa selvää juuri ilmestyneen ohjelmamme sisällöstä. Kritiikkiä saa esittää, mutta mieluusti ei valhetta, Purra jatkaa.

Myös kansanedustaja Leena Meri (ps) muistuttaa Twitterissä, että ohjelmassa puhutaan vapaaehtoisuudesta ja oikeudesta valita, opiskeleeko ruotsia vai ei.

– Ja rkp lähti heti laukalle ja jätti perussuomalaisten suomalaisuusohjelman lukematta, Meri kirjoittaa.

– Suomen identiteetti ei ole sama kuin pakkoruotsi.

Ruotsista pitäisi perussuomalaisten mukaan tehdä valinnainen kieli peruskouluissa ja luopua sitä koskevista osaamisen vaatimuksista toisella asteella ja korkeakouluissa.

Perussuomalaisten ”suomalaisuusohjelma” kiistääkin perustuslain tulkinnan, jonka mukaan suomen ja ruotsin kielillä on yhdenvertainen asema Suomen kansalliskielinä.

Perussuomalaiset haluaa myös poistaa yleiset ruotsin osaamisvaatimukset ruotsinkielisten palvelujen järjestämisestä. Puolue ehdottaa esimerkiksi sitä, että äidinkieleltään ruotsalaiset huolehtivat suurelta osin ruotsinkielisten palvelujen tuottamisesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus päätti budjettiriihessään alkusyksystä lisätä yhden vuosiviikkotunnin B1-kieltä perusopetuksen kieliohjelmaan. B1-kieli on 6. vuosiluokalta alkava toinen kotimainen kieli eli suomenkielisessä opetuksessa olevilla ruotsi ja ruotsinkielisessä opetuksessa olevilla suomi.

Tarkoituksena on, että uudistus astuu voimaan viimeistään syksyllä 2024. B1-kielen opetuksen lisääminen oli erityisesti RKP:lle tärkeä tavoite neuvotteluissa.

Source Link is.fi