Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_81cd112ad55d8bd0babdcc0deb8c136e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomeen saattaa sataa pian avaruusromua – satelliitti putoaa – Uutisalue

Suomeen saattaa sataa pian avaruusromua – satelliitti putoaa

Satelliitin ratakierroksista osa kulkee Suomen ylitse.

Suomessa seurataan nyt tiiviisti ERS2-satelliitin liikkeitä. Satelliitin pitäisi pudota keskiviikkona Maan ilmakehään.

Valtaosa satelliitista tuhoutuu, kun se osuu ilmakehään mutta pienen osan on arvioitu selviävän Maahan asti.

Riski jäädä putoavan avaruusromun alle on Suomessa vähäinen, muttei olematon. Satelliitin ratakierroksista osa kulkee Suomen ylitse. Tämänhetkisten tietojen mukaan mahdollisuus siihen, että satelliitin osia putoaa Suomeen on pieni.

Maanmittauslaitos, Paikkatietokeskus sekä Ilmatieteen laitos seuraavat satelliitin putoamista kiinteästi. Seuranta on osa vastuullista avaruusromun hallintaa, jonka tavoitteena on minimoida mahdolliset vahingot sekä avaruudessa että Maassa.

– Meillä Suomessa on merkittävää osaamista avaruusromun seurannassa ja pystymme reagoimaan mahdollisiin uhkatilanteisiin nopeallakin varoitusajalla. Parhaillaan Metsähovin tutkimusasemalla kehitetään menetelmiä, joiden avulla voidaan mitata ja ennustaa avaruusromun liikkeitä entistä tarkemmin, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Jouni Peltoniemi Maanmittauslaitoksesta.

Ilmatieteen laitoksella on toiminnassa ympärivuorokautinen avaruussään päivystys.

– Avaruussääpäivystäjät odottavat innokkaina, että pääsevät laajentamaan toimenkuvaansa kiertoradoilla olevien kappaleiden seurantaan, sanoo avaruussäätutkimuksen ryhmäpäällikkö Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

– Tiimimme valmistelee parhaillaan Avaruustilannekeskuksen perustamista Ilmatieteen laitoksen, Maanmittauslaitoksen ja Puolustusvoimien yhteistyönä. Avaruustilannekeskuksen myötä pystymme seuraamaan satelliitteja ja avaruusromua järjestelmällisesti ja tarjoamaan niistä tietoa nykyistä kattavammin viranomaisille, suomalaisille satelliittien omistajille ja muille kiinnostuneille, Laitinen jatkaa.

Putoava satelliitti on ollut Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kaukokartoituksessa.

Source Link is.fi