Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_57b784baf02f17838308603bd6e35c29, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen taivaalla välähti aamulla poikkeuksellinen näky – tästä on kyse – Uutisalue

Suomen taivaalla välähti aamulla poikkeuksellinen näky – tästä on kyse

Kirkkaalla taivaalla nähtiin maanantai­aamuna kello yhdeksän aikoihin poikkeuksellisen kirkas tulipallo.

Tomi Mäkinen näki tänä aamuna Tuusulassa kello yhdeksän aikoihin autonsa ikkunasta harvinaisen kirkkaan valoilmiön.

Koska Mäkinen ajeli parhaillaan lentokentän läheisyydessä, hän oletti aluksi, että kyseessä on oltava lentokone. Hän kertoo miettineensä, millainen kone oikein kykenee moiseen vauhtiin.

– Aurinko oli jo noussut. Valo oli hyvin nopea ja hyvin kirkas. Ei sellainen lämpimän keltainen. LED-valon kirkkaus ja kylmän valkoinen valo, Mäkinen kertoo.

Mäkinen arvelee, että valo näkyi taivaalla vain muutaman sekunnin. Hän tutki asiaa Ursan sivuilta (Tähtitieteellinen yhdistys) ja huomasi, että moni muu oli raportoinut nähneensä saman.

Ursan ilmakehäryhmän aktiivi Juha Ojanperä sanoo, että Mäkisen havainnot käyvät yksiin tulipallon kanssa.

Näystä oli tullut neljäkymmentä havaintoa Ursan Taivaanvahti-sivustolle haastatteluhetkellä. Ojanperä kertoo, että taivaalla kiitänyt tulipallo oli tähdenlento eli meteori.

– Tulipallo on tavallista kirkkaampi meteori. Kivenkappale, joka syöksyy avaruudesta ilmakehään. Kuumenee, kirkastuu ja hajoaa kappaleiksi ilmakehän kitkan vuoksi.

Tulipallo tallentui IS:n lukijan kojelautakameraan työmatkalla Espoossa. Kuva: Mikko Löytynoja / Lukijan video

Tulipalloiksi luokiteltavia meteoreja nähdään noin kerran kahdessa viikossa. Meteori lasketaan tulipalloksi, jos se on yhtä kirkas tai kirkkaampi kuin planeetta Venus. Tulipallon lentoaika on hieman koosta riippuen 2–5 sekuntia.

Ojanperä kertoo, että tässä meteorissa poikkeuksellista ja kiinnostavinta oli juuri sen kirkkaus. Meteorihavainnot kirkkaalla taivaalla ovat poikkeuksellisia.

– Sen on pitänyt olla ihan ihan erityisen poikkeuksellisen kirkas, että se on voinut näkyä valoisalla taivaalla.

– Aivan varmasti tästä tulee vielä lisää havaintoja ja koska nykyään ihmisillä on niin paljon kameroita, niin todennäköisesti löytyy joku kamerahavaintokin, Ojanperä sanoo.

Tulipallo tallentuikin IS:n lukija Mikko Löytynojan kojelautakameraan työmatkalla Espoon Leppävaarassa.

– Ei valitettavasti kameran värit tee ihan oikeutta sille, miltä näytti luonnossa. Oli aika kirkkaan vihreä valo, Löytynoja kuvailee.

Source Link is.fi