Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_23d6f626c52cbff8e9db3e89f1e25a38, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Turku hyväksyi ratapihan levinneet jättikustannukset pitkin hampain – TS: Väylävirasto uhkaa keskeyttää työt – Uutisalue

Turku hyväksyi ratapihan levinneet jättikustannukset pitkin hampain – TS: Väylävirasto uhkaa keskeyttää työt

Turku vaatii valtiolta asemapalveluiden turvaamista ja Väylävirasto uhkaa keskeyttää työt. Ratahankkeen hintalappu on noussut 67 miljoonasta 172 miljoonaan.

Poistetut kiskot Turun päärautatieaseman edustalla, työkoneita ja kävelysilta kaukaisuudessa.

Kiskot on poistettu Turun päärautatieaseman edustalta. Nyt työt uhkaavat keskeytyä. Turku–Kupittaa-kaksoisraide on samalla osa Turun ja Helsingin välistä ratahanketta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan Turun ratapihan ja Kupittaan välisen kaksoisraiteen jättimäisen kustannusylityksen.

Viestipalvelu X:ssä kaupungin tilillä julkaistussa viestissä todetaan, että kustannusylitys hyväksyttiin ”pitkin hampain”.

Väyläviraston, eli valtion johtaman hankkeen alkuperäinen kustannusarvio oli reilut 67 miljoonaa. Ensin hinta pomppasi 108 miljoonaan ja nyt hanke maksaa jo 172 miljoonaa.

Kaupungin maksettavaksi tulee summasta puolet ja toisen puolen maksaa Väylävirasto. Laiha lohtu on hankkeelle myönnetty 28 miljoonan euron EU-tuki, jonka jälkeenkin kaupungin osuus hankkeesta nousee yli 70 miljoonaan euroon.

Turun kaupungilla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta vetäytyä hankkeesta, sillä ratatöitä ei voi enää jättää kesken.

Kaupunki vaatii valtiolta asemapalveluita

Turku vaatii Väylävirastolta, että uusi sopimus kustannusylityksen hyväksymisestä allekirjoitetaan vasta, kun valtio suostuu järjestämään asemapalvelut Turun rautatieasemalla.

Rautatieasema on jäämässä ilman asemapalveluita siihen asti kun Turun kaupungin oma matkakeskus valmistuu. Matkakeskuksesta ei kuitenkaan ole vielä olemassa edes asemakaavaa, joten asemapalveluita ei olisi päärautatieasemalla tarjolla vuosiin, ellei valtio taivu.

Turun Sanomat kertoo, että Väyläviraston ja Turun kaupungin sukset ovat vaatimuksen vuoksi ristissä.

Turun ratapihan hanke-esite, jossa budjetti oli vielä 67,5 miljoonaa.

Ratahankkeen alkuperäisessä hanke-esitteessä budjetiksi arvioitiin vielä 67,5 miljoonaa. Kuva: Väylävirasto

Viraston toimialajohtaja Magnus Nygård on lähettänyt kaupungille viestin, jossa hän ilmaisee huolensa kaupungin asettamasta ehdosta.

– Tämä asemapalveluita koskeva ehto johtaisi hankkeen keskeytymiseen joidenkin urakoiden osalta lähipäivien aikana, jotta kustannuksia ei muodostu yli hankkeen käytössä olevan 108 miljoonan euron, toimialajohtaja kirjoittaa viestissään.

Nygård kertoo käynnistäneensä töiden keskeyttämisen valmistelun. Hänen mukaansa töiden keskeyttäminen ja aikanaan uudelleen käynnistäminen aiheuttaisi arviolta 10 miljoonan euron lisäkustannukset.

Silloin myös 172 miljoonan euron raja jäisi taakse.

Source Link yle.fi